Voegkleur Tegel Kiezen


Vaak sta je bij het uitzoeken van tegels niet direct stil bij het kiezen van een bijpassende voeg. Daarnaast is het het kwestie van smaak. Alleen wil ik je wel enkele tips geven.

Bij het kiezen van een voeg gaat het om de esthetische en de praktische kant. Je snapt dat een lichte voeg besmettelijker is voor vuil.

Stel je hebt een witte 30×60 glans wandtegel. Welke voeg kies je? Ga je dan voor Wit, Zilvergrijs of een Manhatten voeg? Waar je aan moet denken wanneer je een keuze gaat maken is het volgende. Een witte voeg zal nooit zo wit zijn als een hoogglans witte tegel. Daarnaast is wit een van de meest besmettelijke kleur voeg die er is. Wanneer je ook wat gelig warm licht hebt, zal de voeg iets geler ogen dan de witte tegel. Zelf ben ik hier daarom niet een voorstander van. Zilvergrijs is iets grijzer maar ook nog best heel licht. Manhatten is nog weer iets grijzer dan zilvergrijs. Als mensen mij om advies vragen wat betreft voegkeuze voor een hoogglans witte wandtegel dan zal het tussen Zilvergrijs en Manhatten gaan.

Ook kun je een onderscheid maken tussen on-gerectificeerde tegels en gerectificeerde tegels. Gerectificeerd is de betekenis voor bezaagde tegels. Deze zijn dus extra recht. Vooral bedoeld voor een strak eindresultaat. Niet elke tegelzetter is dol op deze tegel omdat ze extra vlak verwerkt moeten worden. Strijk licht van boven zorgt namelijk direct voor schaduweffecten in de voeg. Kortom een uitsteker zie je daardoor direct.

Dit is voor mij een van de redenen waarom ik vooral bij een witte gerectificeerde wandtegel een Manhatten voeg adviseer. Een schaduw effect valt op een witte voeg eerder op dan bij een Manhatten voeg. Het eindresultaat lijkt hierdoor met een Manhatten voeg, veel strakker. Wel adviseer ik dan extra smalle voegen te nemen van ca. 1 mm. Dat kan namelijk prima als je ze wandtegels gaat zetten. Kies dan natuurlijk wel de juiste vakman. Niet elke tegelzetter kan nog echt tegels zetten en dat hoeft gelukkig ook niet. Je kunt ook voor de on-gerectificeerde tegels gaan.

In een kleine ruimte wil je niet teveel rasterlijnen in je vloer terug zien komen. Dit oogt druk en maakt je ruimte kleiner. Kies voor een voegkleur die dicht in de buurt komt van je vloertegel.

Bij beige en bruine tegels zou ik zelf niet een bruine kleur voeg doen. Eurocol heeft bijvoorbeeld Buxy, bruin, beige en jasmijn.  Dus bij keramisch parket kun je een bruine of een buxy voeg nemen. Zelf hou ik het meestal gewoon bij een grijze voeg. De kleur van de tegel komt hierdoor veel beter naar voren. De kleur van de voeg komt namelijk bijna nooit echt in de buurt qua kleur. Daarom kies ik vaak gewoon voor grijs. Bij beige en ivoor kleurige tegels hou ik het bij zilvergrijs en manhatten. Ik kies meestal dus niet voor de gele beige of de lichtere jasmijn kleuren bij deze tegels. Uiteraard maak ik natuurlijk ook wel eens uitzonderingen.

Een zwart of antraciet voeg is wat lastiger te verwerken. Bij het aanmaken dien je de juiste hoeveelheid te hanteren. Maak je het voegsel met te veel water aan, dan verdelen de pigmenten zich niet goed over het voegmengsel. Wat je krijgt is dus ontmenging en witte strepen door je donkere voeg. Coba heeft met de Coba CGM 310 een goed voeg product ontwikkeld waarbij dit probleem aanzienlijk minder is.

Voegkleur tegel kiezen

Voegkleur tegel kiezen

Portugese Tegels van Pip

Portugese Tegels van Pip

houtlook-tegels-leggenArtikel en interieur tips van: Thomas Gaspersz

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *